România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE.

Președintele Senatului, Nicolae Ciucă, în dialog cu lumea la „National Security Dialogue”

Într-o lume în care securitatea este o temă fierbinte, Nicolae Ciucă, Președintele Senatului, a fost prezent la conferința „National Security Dialogue”, organizată în Elveția de Pepperdine University și The Heritage Foundation din SUA. În cadrul acestui eveniment, oficiali și experți din toată lumea au discutat teme de importanță majoră pentru securitatea globală.

Libertatea de navigație și importanța strategică a Mării Negre

În cadrul prânzului de lucru, Ciucă a avut ocazia să susțină o alocuțiune în care a subliniat importanța strategică a Mării Negre din perspectiva conectivității, resurselor energetice și securității alimentare. Acesta a evidențiat faptul că Marea Neagră deține resurse proprii de gaze și că, începând cu 2027, România va deveni cel mai mare producător de gaze din UE, datorită exploatărilor de gaze naturale din Marea Neagră.

Marea Neagră – un punct de intersecție pentru rutele comerciale

Ciucă a pledat pentru o Mare Neagră liberă și deschisă, subliniind rolul său esențial ca punct de intersecție pentru rutele comerciale de la Marea Baltică la Marea Mediterană sau rutele din Asia Centrală către Europa. Acesta a menționat Inițiativa celor 3 Mări, susținută puternic de SUA, și Coridorul Mijlociu, care leagă Asia Centrală de Europa, ca exemple ale importanței Mării Negre în cadrul conexiunilor globale.

Securitatea alimentară și rolul Mării Negre

Președintele Senatului a subliniat, de asemenea, importanța Mării Negre în ceea ce privește securitatea alimentară, regiunea fiind un mare producător de grâu și floarea soarelui. Acesta a dat ca exemplu Egiptul, care importă cantități mari de grâu din țările regiunii Mării Negre, România fiind unul dintre exportatorii importanți pentru această țară.

Provocările și amenințările la adresa securității globale

Ciucă a atras atenția asupra faptului că Rusia folosește hrana ca o armă pentru a decredibiliza Occidentul și a provoca instabilitate la nivel mondial. Acesta a subliniat că orice afectare a lanțului de aprovizionare cu cereale poate genera instabilitate socială și politică în țările Africii sau Orientului Mijlociu.

Conflictul din Ucraina și implicațiile sale la nivel global

În cadrul discursului său, Ciucă a subliniat că conflictul din Ucraina nu este doar unul interstatal sau regional, ci unul prin care Rusia încearcă să reconfigureze arhitectura de securitate la nivel mondial. Acesta a subliniat că suportul pentru Ucraina trebuie să continue și să crească pentru a împiedica o victorie a Rusiei ce poate avea consecințe nu doar asupra securității flancului estic al NATO, ci și la nivel mondial.

Nevoia unei politici pe termen lung și predictibile a SUA pentru Marea Neagră

În încheierea alocuțiunii sale, Nicolae Ciucă a subliniat nevoia unei politici pe termen lung și predictibile a SUA pentru Marea Neagră, menționând că acest lucru este în interesul Europei și al SUA. Acesta a asigurat audiența că pot conta pe România în viitor.

Sursa: Antena 3