Diagnosticul corect – o problemă de siguranță pentru pacienți
Analizele medicale de laborator sunt esențiale pentru stabilirea unui diagnostic corect. În contextul Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților, RENAR, singurul organism de acreditare recunoscut la nivel european, și Alianța Pacienților Cronici din România au semnat un Protocol pentru a oferi pacienților mai multă siguranță. Acesta le permite pacienților și aparținătorilor acestora să semnaleze situațiile în care rezultatele analizelor sau investigațiilor medicale nu sunt corecte.
Repetarea analizelor de laborator – o problemă frecventă în România
Pacienții din România se confruntă adesea cu necesitatea de a-și repeta analizele de laborator. Această situație contribuie la faptul că țara noastră se află în fruntea clasamentului european în ceea ce privește decesele cauzate de boli prevenibile și tratabile. Erorile de diagnostic pot fi prevenite prin îndreptarea către laboratoarele acreditate Renar, unde rezultatele corecte ale analizelor de laborator joacă un rol esențial în diagnosticarea afecțiunilor și în prevenirea complicațiilor.
Importanța analizelor medicale în diagnosticarea ischemiei cardiace
Investigațiile și analizele medicale sunt de o importanță majoră în diagnosticarea ischemiei cardiace, principala cauză de deces din cauze tratabile. Există situații în care diagnosticul poate fi stabilit doar pe baza investigațiilor medicale. Dr. Alice Munteanu, medic primar cardiologie, subliniază necesitatea unui bilanț precoce, a unui diagnostic la timp și a unui tratament adecvat conform normelor în vigoare europene și mondiale.
Respectarea standardelor europene în laboratoarele de analize medicale
Respectarea și aplicarea standardelor europene de către laboratoarele de analize medicale sunt criterii obligatorii, atrag atenția reprezentanții RENAR. Aceștia trag un semnal de alarmă cu privire la pericolul generat de încălcarea reglementărilor europene în ceea ce privește acreditarea laboratoarelor de analize medicale. De asemenea, etalonarea periodică a dispozitivelor medicale cu funcții de măsurare este de o importanță crucială.
Protocolul RENAR și Alianța Pacienților Cronici din România
În contextul Zilei Mondiale a Siguranței Pacienților, RENAR și Alianța Pacienților Cronici din România au semnat un protocol care le oferă pacienților posibilitatea de a sesiza atunci când primesc un diagnostic greșit sau neclar. Acest demers reprezintă un pas important în prevenirea erorilor de diagnostic și în îmbunătățirea siguranței pacienților.
Sursa: Antena3