Directorul INFP vorbește despre cutremurul de 5,4 în România.

5,4 pe scara Richter: Un cutremur „normal” pentru Vrancea

Într-o după-amiază obișnuită de luni, pământul a început să se zguduie. Un cutremur cu magnitudinea de 5,4 a zguduit România. Dar nu este un motiv de panică, asigură Constantin Ionescu, directorul general al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP). Potrivit acestuia, acest cutremur face parte din activitatea seismică normală a zonei Vrancea, unde se poate produce un astfel de seism o dată la doi ani.

Detalii despre cutremur

Cutremurul a avut o intensitate în epicentru de V și s-a produs la o adâncime de 126 de kilometri. A fost resimțit și la București, dar a fost mult mai puternic resimțit în Moldova, la Chișinău. În ciuda intensității sale, nu există nicio replică a cutremurului până în prezent. În plus, ultima revizuire a magnitudinii seismului la 5,4 a fost aproape de cât a arătat inițial sistemul de alertare în primele trei secunde, respectiv 5,5.

Un fenomen recurent

Conform lui Ionescu, zona Vrancea este cunoscută pentru activitatea sa seismică. În ultimii ani, au avut loc mai multe cutremure cu magnitudini peste 5, inclusiv unul de 5,8 în 2018 și unul de 5,4 în 2022. În plus, specialiștii estimează că o dată pe secol în zona Vrancea se poate produce un cutremur cu o magnitudine mai mare, chiar peste 7.

Impactul cutremurului

În ciuda magnitudinii sale, cutremurul nu a provocat panică sau daune semnificative. Inspectoratul pentru Situații de Urgență București-Ilfov (ISUBIF) a transmis că nu au fost înregistrate apeluri la numărul de urgență 112 în urma cutremurului. Cutremurul s-a produs în județul Buzău, în zona seismică Vrancea, la o adâncime de 126,8 kilometri, în apropierea mai multor orașe importante.

Sursa: Antena 3