O amendă de circulație se anulează în 90 de zile, iar o infracțiune rutieră se prescrie în 5 ani.

Șoferii și Legea: Când se Anulează o Amendă de Circulație și Când se Prescrie o Infracțiune Rutieră?

Într-o lume în care viteza și eficiența sunt esențiale, respectarea legilor rutiere poate părea uneori un obstacol. Cu toate acestea, aceste legi sunt concepute pentru a asigura siguranța tuturor participanților la trafic. Încălcarea acestora poate duce la sancțiuni, inclusiv amenzi contravenționale. Dar ce se întâmplă când șoferii decid să nu plătească aceste amenzi? Există un termen în care acestea se prescriu?

Termenul de Prescripție al Amendelor de Circulație

Legea prevede că anumite amenzi contravenționale pot fi achitate la jumătate în termen de 15 zile. Însă, există șoferi care aleg să nu plătească amenda, așteptând ca aceasta să se prescrie. Conform legislației, există un termen specific în care amenda de circulație se prescrie dacă aceasta nu este plătită de contravenient.

Orice datorie la bugetul local sau de stat se prescrie în următoarele situații: dacă sancțiunea este aplicată la mai mult de 6 luni de la data săvârșirii faptei; dacă procesul-verbal nu a fost comunicat contravenientului în termen de 2 luni de la data aplicării sancțiunii; dacă statul nu a cerut executarea silită a amenzii contravenționale, în termen de 5 ani, începând cu data de 1 ianuarie a anului următor celui în care a fost aplicată sancțiunea.

Prin urmare, amenda de circulație se anulează automat după cel puțin 61 de luni din momentul în care a fost aplicată. Sau după cel mult 72 de luni, în cazul în care sancțiunea a fost aplicată la începutul anului.

Termenul de Prescripție al Infracțiunilor Rutiere

În cazul infracțiunilor rutiere, termenul de prescripție este diferit. De exemplu, conducerea unei mașini sub influența alcoolului, a drogurilor sau vătămarea corporală a unei persoane sunt considerate infracțiuni.

Termenele de prescripție a răspunderii penale sunt: 15 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa detențiunii pe viață sau pedeapsa închisorii mai mare de 20 de ani; 10 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 10 ani, dar care nu depășește 20 de ani; 8 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 5 ani, dar care nu depășește 10 ani; 5 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii mai mare de 1 an, dar care nu depășește 5 ani; 3 ani, când legea prevede pentru infracțiunea săvârșită pedeapsa închisorii care nu depășește un an sau amenda.

Termenele prevăzute în prezentul articol încep să curgă de la data săvârșirii infracțiunii. În cazul infracțiunilor continue, termenul curge de la data încetării acțiunii sau inacțiunii, în cazul infracțiunilor continuate, de la data săvârșirii ultimei acțiuni sau inacțiuni, iar în cazul infracțiunilor de obicei, de la data săvârșirii ultimului act.

În cazul infracțiunilor progresive, termenul de prescripție a răspunderii penale începe să curgă de la data săvârșirii acțiunii sau inacțiunii și se calculează în raport cu pedeapsa corespunzătoare rezultatului definitiv produs.

Sursa: Realitatea.net