Un gest de solidaritate sau o strategie diplomatică?
Într-o lume în care securitatea și stabilitatea sunt valori supreme, România a făcut un pas semnificativ. Parlamentul a primit pentru dezbatere și vot în sesiunea de toamnă un proiect de lege transmis de Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Acesta prevede donarea către Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer Patriot, un gest ce pare să sublinieze angajamentul României pentru securitatea regională.
Costuri și beneficii
Costul pentru cumpărarea unei alte baterii este zero, însă vor fi cheltuieli de câteva zeci de milioane de euro pentru taxele achiziţionării unui nou Patriot. În ciuda acestor costuri, MApN susține că finalizarea actului de donaţie va contribui la accentuarea poziţiei României ca furnizor de securitate regional și la consolidarea relaţiei de parteneriat cu Statele Unite ale Americii.
Detalii tehnice
Ministerul Apărării va furniza unul dintre cele şapte sisteme Patriot în configuraţia 3+ cumpărate de la SUA. Patru dintre ele au ajuns deja în România, iar celelalte trei vor ajunge în perioada imediat următoare. Donaţia va fi făcută prin modificarea Legii 222 din 2017 prin care România a cumpărat şapte sisteme Patriot de la Statele Unite, pentru suma de aproape 4 miliarde de dolari.
Decizii la nivel înalt
Consiliul Suprem de Apărare a Ţării (CSAT) a aprobat donaţia într-o şedinţă care a avut loc în luna iunie. Prin modificarea Legii nr. 222/2017, urmează ca Parlamentul să creeze cadrul legal înlocuirii sistemului Patriot din surse externe nerambursabile: programul FMS (vânzări militare externe) al Statelor Unite și „oportunităţile de finanţare existente în cadrul parteneriatelor internaţionale de sprijin al Ucrainei”.
Finanțare și impact bugetar
Conform proiectului, România nu va plăti din bugetul de stat pentru noul sistem. Costurile vor fi acoperite din fondurile internaţionale destinate ajutorării Ucrainei. În schimb, Parlamentul va urma să aprobe inclusiv recepţia noului sistem, care va avea un cost estimat de aproximativ 60 de milioane de dolari pentru taxe și comisioane, sumă care va fi suportată din bugetul Ministerului Apărării de la Bucureşti.
Un viitor incert
Proiectul MApN nu prevede o dată exactă a donaţiei către Ucraina și lasă acest lucru la latitudinea Guvernului României, astfel încât acest lucru să aibă loc „cât mai rapid posibil”. În acest context, rămâne de văzut cum se vor desfășura evenimentele și care vor fi implicațiile acestei decizii pe termen lung.
Sursa: Antena 3