Un spectacol al naturii în mijlocul furtunii
Într-o seară obișnuită de luni, locuitorii din Deva au fost martorii unui fenomen meteorologic rar și fascinant. Într-o perioadă în care furtunile intense au fost la ordinea zilei, cerul a oferit un spectacol de neuitat, cu apariția așa-numiților nori mammatus.
Nori mammatus: Un fenomen meteorologic neobișnuit
Conform specialiștilor în meteorologie, norii mammatus se formează în condiții specifice, atunci când aerul rece de la înălțimi mai mari coboară în zona periferică a unei furtuni intense. Această mișcare descendentă a aerului dă naștere unui model celular distinct, cu aspectul unor „pungi” create la baza norilor de ploaie, de tip cumulonimbus sau de alte tipuri.
Originea numelui: mammatus
Numele acestui tip de nori, mammatus, are rădăcini latine și face referire la forma lor specifică, asemănătoare cu un sân sau un uger. În ciuda stranietății fenomenului, acesta a fost prilej de bucurie și uimire pentru mulți dintre cei care l-au observat.
Imortalizarea unui fenomen rar
În era digitală în care trăim, nu este de mirare că mulți dintre cei care au fost martorii acestui fenomen au ales să îl imortalizeze cu ajutorul telefoanelor mobile. Imaginile cu norii mammatus au fost postate pe diverse rețele sociale, atrăgând atenția și stârnind curiozitatea multora.
Un fundal galben apocaliptic
Formațiunile mammatus au fost cu atât mai impresionante cu cât au putut fi admirate pe un fundal galben, lumina solară fiind filtrată de nori, după furtună. Un spectacol al naturii care a adus un strop de frumusețe într-o zi marcată de Codul roșu de furtuni puternice în numeroase zone din țară.
Furia naturii în București
În timp ce locuitorii din Deva se bucurau de acest spectacol al naturii, în București, furia naturii a lovit după miezul nopții. O zi de luni cu adevărat memorabilă, marcată de fenomene meteorologice extreme.
Sursa: Antena3