Observatorul Astronomic Amiral Vasile Urseanu din București.

Cometa Tsuchinshan-ATLAS: O priveliște cosmică rară, acum la îndemâna tuturor

Într-o lume în care tehnologia și progresul științific ne permit să explorăm adâncurile cosmosului, avem ocazia unică de a privi cu ochiul liber un fenomen astronomic rar. Cometa Tsuchinshan-ATLAS, un corp de rocă și gheață ce traversează spațiul cosmic o dată la 80.000 de ani, poate fi observată în aceste zile în zona Pădurii Ceala din Arad, la Lacul Măltăreț, unde poluarea luminoasă este minimă.

Observații gratuite pentru publicul larg

Începând de miercuri seara, de la ora 19:45, și până în weekend, dacă cerul va fi senin, Astroclub Galaxis Arad va pune la dispoziția publicului un telescop pentru a admira această cometă. O ocazie unică de a observa un fenomen astronomic rar, care devine și mai special prin faptul că poate fi văzut cu ochiul liber. Astfel, o cometă care devine vizibilă cu ochiul liber devine o cometă faimoasă, fotografiată, observată, iar noi chiar îndemnăm lumea să o observe pentru că este posibil să fie o ocazie unică în viaţă”, a spus Armand Popa, coordonatorul Astroclub Galaxis Arad.

Informații despre cometa Tsuchinshan-ATLAS

Cometa Tsuchinshan-ATLAS a fost detectată pentru prima dată în ianuarie 2023 de Observatorul Muntelui Purpuriu din China (Tsuchinshan), de unde provine prima jumătate a numelui. Cea de-a doua jumătate provine de la telescopul din programul sud-african ATLAS, care i-a confirmat existența. Este o cometă neobișnuit de strălucitoare care provine probabil din Norul Oort – un rezervor de obiecte înghețate din zonele exterioare ale sistemului solar. Cometa a fost descoperită pentru prima dată la începutul anului 2023, trecând între Saturn și Jupiter, în timp ce se îndrepta spre planetele interioare.

Un spectacol cosmic la îndemâna tuturor

În ultimele săptămâni, Tsuchinshan-ATLAS a fost vizibilă cu ochiul liber, după ce s-a rotit în jurul Soarelui la sfârșitul lunii septembrie. Strălucirea sa a atins apogeul în ultimele zile după ce a ajuns cel mai aproape de Pământ sâmbătă, 12 octombrie, când s-a aflat la aproximativ 70,6 milioane de kilometri de planeta noastră – de aproximativ 180 de ori mai departe de noi decât Luna. Cometa a fost vizibilă pentru milioane de oameni din diferite părți ale globului, oferind un spectacol cosmic de neuitat.

Sursa: Antena 3