Marian Vanghelie scapă de condamnarea de 11 ani.

Un verdict controversat: Marian Vanghelie scapă de condamnare

Fostul primar al Sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost achitat de Curtea de Apel București în dosarul în care era acuzat de luare de mită, abuz în serviciu și spălare de bani. Decizia instanței vine ca urmare a prescrierii faptelor, conform hotărârilor Curții Constituționale și Înaltei Curți de Casație și Justiție. Astfel, procesul penal a fost închis, iar Vanghelie a fost achitat pentru acuzațiile de abuz în serviciu și spălare de bani.

În dosarul său, Vanghelie era acuzat că ar fi primit mită în valoare de 30 de milioane de euro, în perioada în care ocupa funcția de primar. Procesul, care a durat aproape un deceniu, a fost marcat de schimbări repetate de judecători și de aplicarea retroactivă a unor decizii ale Curții Constituționale privind prescripția faptelor penale.

Un sistem judiciar sub presiune: peste 10.000 de dosare închise

Decizia de achitare a fostului edil nu este un caz izolat. Hotărârile Curții Constituționale și ale Înaltei Curți au dus la închiderea a peste 10.000 de dosare penale, generând controverse și întrebări legate de eficiența și integritatea sistemului judiciar. În cazul lui Vanghelie, instanța a constatat că termenul de prescripție a fost depășit, iar faptele nu mai pot fi sancționate penal.

De asemenea, ceilalți inculpați din dosar, printre care vărul lui Vanghelie și omul de afaceri Marin Dumitru, au beneficiat de același tratament juridic. Totuși, instanța a dispus confiscarea unei sume de peste 13 milioane de lei de la fostul primar, fără a mai putea aplica alte sancțiuni.

Un dosar complex, dar fără finalitate

Acuzat de DNA în 2015, Marian Vanghelie a fost implicat într-un dosar care a scos la iveală practici de corupție și abuzuri în administrația publică. Procurorii susțineau că fostul primar a solicitat și primit comisioane ilegale pentru atribuirea unor contracte publice, prejudiciind bugetul Sectorului 5 cu aproape 300 de milioane de lei. În ciuda complexității cazului și a dovezilor prezentate, decizia finală a fost influențată de termenele de prescripție.

Operațiunile financiare suspecte, transferurile de proprietăți și alte beneficii materiale obținute de Vanghelie și apropiații săi au fost considerate parte a unui mecanism amplu de spălare de bani. Cu toate acestea, lipsa unei condamnări definitive ridică semne de întrebare asupra capacității sistemului de justiție de a sancționa faptele de corupție la nivel înalt.

Impactul deciziilor juridice asupra societății

Prescripția faptelor penale în cazuri de corupție de amploare, precum cel al lui Marian Vanghelie, alimentează o percepție negativă asupra justiției din România. În timp ce unii consideră că deciziile Curții Constituționale sunt necesare pentru a clarifica legislația, alții le văd ca pe o piedică în calea luptei împotriva corupției.

Acest caz subliniază nevoia unei reforme profunde în sistemul judiciar, care să asigure că astfel de situații nu se vor mai repeta. În absența unor măsuri concrete, încrederea publicului în justiție riscă să fie erodată, iar percepția asupra impunității în rândul elitelor politice și administrative va persista.

Sursa: www.antena3.ro/actualitate/justitie/marian-vanghelie-scapa-de-condamnarea-de-11-ani-in-dosarul-mitei-de-30-de-milioane-de-euro-fapte-s-au-prescris-739800.html