Trebuie să fim atenți la recomandările ANPC.

Postul Crăciunului: Sfaturi esențiale pentru alegerea produselor alimentare de post

În contextul apropiatului Post al Crăciunului, care începe pe 15 noiembrie și se încheie pe 24 decembrie, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC), Paul Anghel, oferă o serie de recomandări pentru persoanele care intenționează să achiziționeze produse alimentare de post. Scopul acestor sfaturi este de a asigura că produsele cumpărate nu prezintă un pericol pentru sănătatea consumatorilor.

Importanța achiziționării produselor de post din locuri autorizate

Paul Anghel subliniază importanța achiziționării produselor alimentare de post numai din locuri amenajate și autorizate. Aceasta este o măsură de precauție pentru a evita riscul de a cumpăra produse neconforme sau chiar nesigure, care ar putea afecta sănătatea consumatorilor. În plus, păstrarea bonului de casă este esențială pentru a putea proba în cazul în care calitatea, conformitatea sau siguranța unui produs sunt puse sub semnul întrebării.

Atenție la etichetarea produselor de post

Produsele de post sunt produse alimentare constituite din ingrediente vegetale, texturat proteic de soia, mixuri pe baza de soia etc. Directorul general al ANPC sfătuiește consumatorii să citească cu atenție eticheta produselor pentru a putea respecta Postul Crăciunului și a evita astfel să fie induși în eroare. În cazul în care lista ingredientelor conține și ingrediente de origine animală, precum lapte praf, zer praf, pudră de ouă, aceste produse nu fac parte din grupa produselor de post.

Verificarea condițiilor de păstrare și a datei de durabilitate minimale

Paul Anghel mai recomandă verificarea condițiilor de păstrare specificate de producător, în special temperatura. Dacă aceste produse au fost ținute la temperaturi mai mari decât cea specificată de producător, ele nu trebuie achiziționate. De asemenea, data durabilității minimale este un alt aspect important de care trebuie să țină cont consumatorii. „Nu cumpărați produse cu data durabilității minimale sau data limita de consum depășită sau modificată”, atrage atenția directorul ANPC.

Nereguli constatate în trecut la produsele de post

În urma acțiunilor de control desfășurate în anii anteriori, comisarii ANPC au identificat o serie de nereguli la produsele de post. Acestea includ mențiuni care puteau induce în eroare consumatorii, precum denumiri consacrate ale unor preparate din carne la care era atașată sintagma „vegetal”, sau înscrierea pe ambalajul unor produse vegetale a mențiunii „fără colesterol” sau „0% colesterol”, sugerându-se astfel că acestea ar avea caracteristici speciale, când de fapt toate produsele vegetale au aceasta caracteristică.

Sursa: Antena 3