Scandalul „Regele Oilor”: Un mecanism elaborat de fraudare a fondurilor europene
Dumitru Andreșoi, cunoscut drept cel mai mare crescător de ovine din România, a fost reținut de Parchetul European sub acuzația de fraudare a fondurilor europene. Suma fraudată se ridică la peste 11,2 milioane lei, cu o tentativă de a mai frauda încă opt milioane de lei. Alături de Andreșoi, au mai fost reținuți Veronica Topor, directorul adjunct al APIA Hunedoara și Marius Szabo, șef de serviciu în cadrul aceleiași instituții.
Conexiuni politice și instituționale în joc
Surse neoficiale susțin că Andreșoi este un apropiat al familiei lui Paul Stănescu și al ministrului Agriculturii Florin Barbu. Aceștia și alți opt suspecți au fost ridicați de către polițiștii de la DGA și duși pentru audieri la biroul EPPO de la Timișoara.
Un mecanism de fraudare bine pus la punct
Surse judiciare au declarat că Andreșoi a pus la cale un mecanism extrem de elaborat de a obține ilegal subvenții din fonduri europene. A încheiat contracte de arendă pentru terenuri din mai multe județe, majoritatea fiind zone împădurite și neeligibile pentru a primi subvenții pentru întreținerea pășunilor. Cu toate acestea, Andreșoi a găsit o metodă de a ocoli această regulă.
Metoda de fraudare: terenuri eligibile, dar nearendate
Andreșoi avea angajați care identificau terenuri eligibile pentru primirea subvențiilor în aceleași comune, iar la APIA erau indicate ca fiind arendate aceste parcele pentru care nu avea, în realitate, niciun titlu. Verificările făcute în cadrul anchetei au arătat că 85% din suprafața declarată la APIA nu se suprapunea cu cea arendată în acte.
APIA Hunedoara: Complice sau victimă?
Ani de zile, cei de la APIA Hunedoara au aprobat decontarea subvențiilor. Dumitru Andreșoi avea depuse actele pentru a mai primi alte opt milioane de lei ca subvenții, dar ancheta procurorilor a blocat plata banilor, în acest caz fiind vorba doar de tentativă de fraudare a fondurilor europene.
Documentele, depuse în numele mamei sale
Documentele nu erau depuse în numele său, ci al mamei sale, în vârstă de 85 de ani. Anterior, omul de afaceri a fost condamnat cu suspendare pentru evaziune fiscală. Andreșoi declara anul trecut că este pe punctul de a cumpăra un vapor cu cinci milioane de euro pentru a transporta oile la export.
Urmări ale anchetei: solicitarea arestării preventive
În urma acestor descoperiri, procurorii vor solicita arestarea preventivă a celor trei reținuți. Scandalul „Regele Oilor” continuă să șocheze opinia publică și să ridice semne de întrebare despre modul în care sunt gestionate fondurile europene în România.
Sursa: Antena 3