CCR: „Legea fugarilor” este constituțională
Curtea Constituțională a României (CCR) a decis, într-o hotărâre recentă, că „Legea fugarilor” este în conformitate cu prevederile constituționale ale țării. Această decizie a fost luată în urma unei sesizări făcute de Înalta Curte de Casație și Justiție (ICCJ), care a contestat constituționalitatea acestei legi.
Detalii despre decizia CCR
Conform unui comunicat emis de CCR, judecătorii constituționali au respins obiecția de neconstituționalitate, considerând-o neîntemeiată. Ei au stabilit că dispozițiile art.I pct.1 și ale art.II din Legea pentru modificarea și completarea Legii 286/2009 privind Codul penal sunt constituționale în raport cu criticile formulate. În esență, Curtea a reținut că legiuitorul, conform politicii sale penale, a adoptat o normă de incriminare a unei fapte asimilate celei de evadare, constând în sustragerea persoanei de la punerea în executare a mandatului de executare, prin trecerea a șapte zile de la data rămânerii definitive a hotărârii prin care s-a dispus executarea pedepsei.
Prevederile „Legii fugarilor”
Legea pentru modificarea și completarea Legii 286/2009 privind Codul penal, adoptată de Camera Deputaților pe 29 noiembrie 2023, stipulează că persoanele condamnate definitiv care nu se prezintă în termen de șapte zile la Poliție pentru a fi încarcerate vor fi considerate evadate și riscă o pedeapsă între 6 luni și 3 ani. În opinia Înaltei Curți, prin această lege s-ar încălca dreptul la un proces echitabil și cel la libertate individuală.
Consecințele evadării
Evadarea din starea legală de reținere sau de deținere se pedepsește cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani. Când evadarea este săvârșită prin folosire de violențe sau arme, pedeapsa este închisoarea de la un an la cinci ani și interzicerea exercitării unor drepturi. Pedeapsa aplicată pentru infracțiunea de evadare se adaugă la pedeapsa rămasă neexecutată la data evadării, mai stipulează actul normativ.
Exemple de persoane condamnate care au evadat
Sorin Oprescu, Alina Bica, Mario Iorgulescu, Paul de România, Dragoș Săvulescu sunt doar câteva nume de pe lista persoanelor condamnate definitiv în România care au reușit să plece din țară pentru a scăpa de închisoare. Italia și Grecia sunt țările preferate de fugarii condamnați.
Sursa: Antena 3