Reciclarea în România: O poveste de succes în cifre
Într-o lume în care consumul excesiv și deșeurile sunt o problemă globală, România își face datoria în ceea ce privește reciclarea. Potrivit RetuRO, administratorul Sistemului de Garanţie-Returnare (SGR), în luna septembrie, peste 81% dintre ambalajele cu sigla „SGR” au fost returnate de către consumatori. Aceasta reprezintă o creștere semnificativă față de luna august, când rata de colectare a fost de 78%. În cifre concrete, consumatorii au returnat 453 de milioane de ambalaje în luna septembrie.
Un an de reciclare intensivă: 2,32 miliarde de ambalaje returnate
În perioada decembrie 2023 – septembrie 2024, românii au returnat un total impresionant de 2,32 miliarde de ambalaje. Acest efort colectiv a dus la colectarea a aproximativ 144.000 de tone de ambalaje, care au fost predate de RetuRO către reciclatori. Aceste materiale au fost reintegrate în circuitul economic pentru fabricarea de noi ambalaje, conform principiului bottle-to-bottle, demonstrând astfel eficiența și impactul pozitiv al Sistemului de Garanţie-Returnare.
RetuRO: Un actor cheie în promovarea reciclării
RetuRo Sistem Garanţie Returnare S.A., o companie non-profit, a jucat un rol crucial în această poveste de succes. Creată de un consorțiu de trei acționari privați și un acționar public, statul român, RetuRO a dezvoltat în mod constant Sistemul de Garanţie-Returnare, îmbunătățind infrastructura de procesare și numărare a ambalajelor și oferind o experiență optimă consumatorilor și comercianților integrați în sistem.
Viitorul reciclării în România
Anca Marinescu, Corporate Affairs and Communication Manager la RetuRO, a subliniat că, în 2025, sistemul va fi mai așezat și mai matur, așa cum s-a întâmplat în țările care au implementat Sistemul de Garanţie-Returnare. Ea a adăugat că, în al doilea și al treilea an, sistemul și-a arătat adevăratul potențial cu rate de colectare de peste 80% sau chiar peste 90%. Aceste cifre sunt cu atât mai impresionante dacă ne gândim la faptul că, în România, colectarea selectivă aproape că nu exista, cu 15% fiind pe ultimul loc în Europa.
Sursa: Antena3