Noi reguli pentru salariul minim: stabilit și dreptul angajatului la venit mai mare.

Un pas înainte pentru drepturile salariaților: Un nou mecanism de stabilire a salariului minim

Într-o lume în care drepturile salariaților sunt adesea subminate, Camera Deputaților a făcut un pas înainte, adoptând un proiect de lege care asigură un nou mecanism de stabilire a nivelului salariului minim. Acesta este un răspuns la prevederile unei directive europene în domeniu, care solicită o abordare mai echitabilă și mai transparentă a salariilor minime.

Transpunerea Directivei Europene în legislația națională

Proiectul de lege reprezintă transpunerea în legislația națională a Directivei (UE) 2022/2041 a Parlamentului European și a Consiliului din 19 octombrie 2022. Aceasta se referă la salariile minime adecvate în Uniunea Europeană, un subiect de mare interes pentru toți salariații.

Protecție pentru salariați prin salariul minim

Prin acest proiect de lege, salariații vor avea acces la o protecție a salariului minim, fie sub forma unui salariu minim legal, fie sub forma unor salarii și condiții decente de muncă stabilite prin contracte colective de muncă, acorduri colective sau alte acorduri scrise. Acesta este un pas înainte semnificativ în asigurarea unui nivel de trai decent pentru toți salariații.

Stabilirea salariului minim brut

Salariul de bază minim brut reprezintă suma minimă la care are dreptul salariatul pentru munca prestată, stabilită prin act normativ sau prin contractul colectiv de muncă. În plus, salariul de bază minim brut pe țară garantat în plată se stabilește anual prin hotărâre a Guvernului și se aplică de la data de 1 ianuarie a anului următor, cu actualizarea periodică o dată pe an.

Consecințele nerespectării prevederilor privind salariul minim

Proiectul de lege prevede și sancțiuni pentru cei care nu respectă aceste prevederi. Nerespectarea dispozițiilor privind garantarea în plată a salariului de bază minim brut stabilit prin act normativ sau a nivelului salarial minim stabilit prin contractul colectiv de muncă aplicabil se pedepsește cu amendă de la 3.000 lei la 5.000 lei pentru fiecare persoană pentru care s-a constatat nerespectarea acestor dispoziții legale.

Un pas înainte pentru drepturile salariaților

Adoptarea acestui proiect de lege reprezintă un pas înainte pentru drepturile salariaților, asigurând un mecanism mai transparent și mai echitabil de stabilire a salariului minim. Acesta este un exemplu de cum legislația poate fi folosită pentru a proteja și a îmbunătăți condițiile de muncă pentru toți salariații.

Sursa: Antena 3