Descoperire arheologică importantă la Băile Figa: Artefacte de lemn vechi de 3.000 de ani

Descoperire arheologică de proporții la Băile Figa: Artefacte de lemn vechi de 3.000 de ani

În cadrul sitului arheologic de la Băile Figa, din județul Bistrița-Năsăud, o echipă de specialiști a Muzeului Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe a făcut o descoperire remarcabilă. Au fost găsite artefacte valoroase, inclusiv unelte din lemn cu o vechime considerabilă, potrivit anunțului făcut de conducerea instituției.

Artefacte excepțional de bine conservate

Printre artefactele descoperite se numără un baros, un jgheab și o troacă de lemn de mari dimensiuni, cu o vechime estimată la circa 3.000 de ani. Acestea erau folosite, cel mai probabil, la perforarea și desprinderea blocurilor de sare cu ajutorul apei. Condițiile de conservare excepționale se datorează mediului salin, anaerob, umed și izolat de lumină solară, asigurat de nămolul sărat în care au fost găsite.

Băile Figa: Un sit arheologic de importanță majoră

Băile Figa este considerat unul dintre cele mai relevante situri de exploatare a sării din Europa. Este singurul sit de acest gen cercetat vreodată în mod sistematic în Bazinul Carpatic. Potențialul arheologic al sitului și peisajului Băile Figa rezidă în principal în vestigii preistorice, protoistorice, medievale și post-medievale de exploatare a sării și lemnului și a altor ocupații complementare acestora.

Contribuție semnificativă la studiul exploatării preistorice a lemnului

Artefactele de lemn descoperite la Băile Figa reprezintă o sursă generoasă pentru reconstituirea diverselor aspecte ale exploatării pre și protoistorice a lemnului. Acestea sunt bine conservate, adesea cu urme vizibile de prelucrare și utilizare. Bunurile prelevate din sit urmează să fie depozitate corespunzător pentru a fi ferite de lumina directă a razelor solare și pentru menținerea umidității inițiale.

Un efort de cercetare internațional

Colectivul implicat în cercetarea sitului din Băile Figa este format din specialiști de la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni din Sfântu Gheorghe și de la Complexul Muzeal Bistrița-Năsăud, precum și de la Universitatea Exeter din Anglia. În următoarea etapă, specialiștii restauratori vor interveni cu tehnici specifice, precum desalinizarea și stabilizarea lemnului, respectiv chituire, finisare, impregnare cu ceară de antichizare, peliculizare finală cu șelac.

Sursa: Antena 3