Simona Bucura Oprescu, ministrul Muncii, dezvăluie adevărul dureros despre pensiile românilor
Într-o recentă apariție la Antena 3 CNN, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a oferit explicații cu privire la motivele pentru care anii reali de vechime în muncă nu sunt luați în calcul și de ce pensiile sub 2.000 de lei nu vor crește, în conformitate cu noua lege a pensiilor. În ciuda criticilor, ministrul susține că legea pensiilor este o lege bună care va aduce predictibilitate și stabilitate în sistemul public de pensii.
Legea pensiilor: o reflectare a contributivității sau o pedeapsă pentru cei cu venituri mici?
Ministrul Muncii a subliniat că legea pensiilor reflectă contributivitatea, adică suma pe care o persoană a contribuit la sistemul public de pensii pe parcursul anilor de muncă. În acest sens, a menționat exemplul celui cu cea mai mare pensie din România, care a cotizat timp de 18 ani la sistemul public de pensii și a avut venituri mari. În același timp, a subliniat că punctele de contributivitate, care reflectă veniturile pe care pensionarul le-a avut, au cea mai mare pondere în calculul pensiei.
Ministrul Muncii se apără în fața criticilor
În ciuda criticilor, ministrul Muncii a insistat că legea pensiilor este o lege bună și că românii vor constata adevărul. Ea a subliniat că toți cei care au aclamat contributivitatea, inclusiv cei care critică legea pensiei acum, vor vedea că pensia nu scade și că majoritatea românilor vor primi pensiile în funcție de cât și cum au muncit.
Explicațiile Casei de Pensii pentru pensiile mai mici după recalculare
Casa Națională de Pensii a oferit clarificări cu privire la procesul de recalculare prevăzut de noua lege a pensiilor. A explicat că situațiile în care pensionarii au primit pensii mai mici, deși primiseră deciziile de recalculare, au fost determinate de perioada foarte scurtă avută la dispoziție pentru emiterea a peste 4,6 milioane de decizii. Aceste disfuncționalități au fost identificate și vor fi remediate în cel mai scurt timp posibil, urmând ca pensionarii să primească sumele cuvenite începând cu data intrării în vigoare a noii legi.
Neconcordanțe între deciziile de recalculare și taloanele de pensie
În această perioadă, odată cu transmiterea deciziilor de recalculare și a taloanelor de pensie, au apărut unele neconcordanțe. În special, s-a constatat că unii pensionari au primit talonul de plată cu pensia aferentă lunii august 2024, deși intraseră în posesia deciziei de recalculare în cuprinsul căreia era evidențiat un venit mai mare.
Sursa: Antena 3