Laboratoarele care garantează siguranţa şi calitatea.

Reglementările europene: O necesitate vitală pentru asigurarea calității bunurilor și serviciilor

Într-o lume în continuă schimbare, unde piața bunurilor și serviciilor se dezvoltă într-un ritm rapid, calitatea acestora devine o prioritate absolută. De la siguranța alimentară, până la confortul pacienților și acuratețea rezultatelor investigațiilor medicale, toate acestea depind în mod direct de calitatea bunurilor și serviciilor pe care le utilizăm în fiecare zi. În acest context, rolul reglementărilor europene în domeniul acreditării devine esențial.

Colaborarea între instituțiile de acreditare: O cheie pentru asigurarea calității

În cadrul unei vizite de lucru la RENAR, instituția de acreditare din România recunoscută la nivel european, reprezentanții organismului de acreditare din Olanda au subliniat importanța colaborării între instituțiile de acreditare. „În fiecare zi facem lucruri: punem apă în pahar, mergem cu mașina, trenul ori avionul, intrăm în clădiri. Nu ne gândim de fiecare dată dacă este sigur sau nu. Rolul nostru este, în infrastructura calității, să supraveghem companiile care testează sau certifică acele produse”, a declarat Roeland Nieuweboer, Chairman of the Executive Board, RvA.

Calitatea în domeniul sănătății: O prioritate absolută

În domeniul sănătății, calitatea este esențială. Diagnosticarea corectă și tratamentul adecvat al pacienților depind în mod direct de calitatea investigațiilor medicale de laborator. „Trebuie să ne bazăm pe calitatea spitalelor, dar și a laboratoarelor. Pentru siguranța și confortul pacienților e foarte important ca spitalele să aibă laboratoare acreditate. Acest lucru dă pacienților confortul că atunci când primesc diagnosticul este cel corect”, a explicat Roeland Nieuweboer.

Colaborarea și efortul comun: Cheia confortului european

Însă, pentru a asigura confortul europenilor, este nevoie de un efort comun. „Este o practică între organismele naționale de acreditare de a colabora, de a schimba impresii, aspecte tehnice. Scopul nostru final prin acreditare este de a asigura piața comună europeană. De asemenea, de a asigura un bun cadru de dezvoltare a afacerilor și nu în ultimul rând de a asigura protecția cetățenilor UE din toate domeniile: sănătate, siguranța alimentelor, siguranța circulației”, a precizat prof. univ. dr. ing. Fănel Iacobescu, președintele RENAR.

Uniunea Europeană: Reguli clare pentru acreditare și supravegherea pieței

Uniunea Europeană are reguli clare pentru toate statele membre în ceea ce privește acreditarea și supravegherea pieței, comerțul fiind o componentă importantă în economia comunitară. În România, RENAR este organismul recunoscut de Comisia Europeană cu competențe în domeniul acreditării, fiind un garant al standardelor europene.

Sursa: Antena 3