UE se pregătește să instruiască 75.000 de soldați ucraineni: România este în prima linie
Într-o lume în care securitatea și stabilitatea sunt mai importante ca oricând, Uniunea Europeană își asumă un rol activ în instruirea militarilor ucraineni. În urma unei întâlniri informale la Bruxelles, miniștrii Apărării din Uniunea Europeană au pus pe tapet un obiectiv ambițios: instruirea a 75.000 de soldați ucraineni. Însă, această instruire nu se va desfășura în Ucraina, ci pe teritoriile statelor membre UE.
Angajamentul României: susținerea Ucrainei prin instruirea militarilor
Simona Cojocaru, secretar de stat în Ministerul Apărării Naționale (MApN) a confirmat că România va face parte din această misiune. Angajamentul nostru multidimensional pentru susținerea Ucrainei include și această fază de instruire, pe care oficialul român a catalogat-o drept „extrem de importantă”.
Diviziuni în cadrul UE: temeri de escaladare a conflictului
Deși inițiativa de instruire a soldaților ucraineni este susținută de mai multe țări membre UE, inclusiv Franța, Estonia și Suedia, există și voci reticente. Acestea se tem de o posibilă escaladare a conflictului. În acest context, Franța a provocat un șoc la sfârșitul lunii februarie, afirmând că „nu exclude” trimiterea de trupe occidentale în Ucraina, deși a recunoscut că nu există un „consens” în acest moment.
Criticile lui Borrell la adresa restricțiilor impuse de unele țări membre UE
Înaltul reprezentant al UE pentru afaceri externe și politica de securitate, Joseph Borrell, a criticat țările membre UE care au impus restricții asupra armelor furnizate Ucrainei. El a numit „ridicole” temerile de escaladare prezentate de țările care refuză să elimine aceste restricții. În același timp, Germania s-a declarat nemulțumită de comentariile lui Borrell, pe care le-a numit „ciudate”.
Apelul Ucrainei către aliați: ridicarea restricțiilor privind utilizarea armelor
În fața recentelor atacuri aeriene rusești, Ucraina a cerut din nou aliaților săi să ridice restricțiile privind utilizarea armelor lor. Însă, Berlinul și Washingtonul se opun, temându-se de o confruntare cu Moscova. În acest context, șeful diplomației europene a pledat din nou pentru accelerarea livrărilor de arme către Ucraina de către țările UE.
Sursa: Antena3.ro