Emil Boc: Proiectul metroului din Cluj-Napoca este în grafic.

Emil Boc îi dă replica lui Marcel Ciolacu: „Metroul din Cluj-Napoca nu are probleme de finanțare”

Primarul municipiului Cluj-Napoca, Emil Boc, a venit cu lămuriri în legătură cu stadiul proiectului major privind realizarea metroului în orașul său. Acesta a răspuns acuzațiilor premierului Marcel Ciolacu, care a sugerat că ar exista probleme cu finanțarea lucrărilor. „Primăria a parcurs toate procedurile legale licitației, validate de autoritățile statului român, contractul este în derulare și în toamnă sosesc cârtițele. Proiectul are finanțarea asigurată. Contractul merge mai departe”, a declarat edilul.

Proiectul metroului din Cluj-Napoca, finanțat prin PNRR

Primarul Emil Boc a subliniat că proiectul este finanțat prin PNRR și că Primăria are contract de finanțare semnat care își produce efectele. „Primăria a parcurs toate procedurile legale licitației, validate de autoritățile statului român, contractul este în derulare și în toamnă sosesc cârtițele, așa cum este anunțat de multă vreme. Programul este în grafic de implementare, conform celui comunicat Ministerului Transporturilor. Finanțarea este asigurată, așa cum am spus, prin contractul existent. Lucrurile se întâmplă în fiecare zi”, a explicat primarul Clujului.

Marcel Ciolacu, îngrijorat de întârzierea lucrărilor la metrou

Marcel Ciolacu, premierul României, a exprimat îngrijorări cu privire la posibile întârzieri ale lucrărilor la metrou și, prin urmare, la asigurarea finanțării din PNRR. Emil Boc a răspuns acestor temeri, explicând că se lucrează la devierea utilităților pentru metrou, pe tronsonul Cluj-Florești, la conducte mari de gaz, de la rețele electrice, Transelectrica, de la pregătirea infrastructurii, pentru ca lucrurile să se întâmple când sosesc cârtițele și sunt în grafic din această perspectivă lucrările.

În toamnă încep săpăturile pentru metroul din Cluj-Napoca

În toamnă sunt programate săpăturile pentru metroul de la Cluj-Napoca, cu așa-numitele cârtițe care vor executa aceste lucrări. Aceasta este prima linie de metrou din afara Bucureștiului și cel mai mare proiect de infrastructură de transport contractat până acum, 1,8 miliarde de euro. Alocarea din PNRR este de 300 de milioane de euro.

Metroul din Cluj-Napoca, un proiect ambițios

Construcția unei linii de metrou ușor, cu 19 stații subterane în tehnologie „rail” șină de cale ferată, cu o capacitate transport nominală/maximă la interval de 90 sec: 15.200/21.600 pasageri / oră și sens (40 trenuri / oră și sens) și un depou suprateran. Cluj Napoca este al doilea oraș din România după numărul de locuitori, iar valorile de circulație pe DN 1 Florești – Cluj Napoca sunt comparabile cu cele de pe DN 1 Otopeni – București (șosea cu 6 benzi).

Etapa de proiectare a metroului din Cluj-Napoca a început la 1 septembrie 2023

Guvernul a aprobat despăgubiri-record de 283 milioane lei pentru proprietarii care vor fi expropriați la finalul anului 2023. Anulată de mai multe ori din lipsă de oferte și o dată după ce s-a primit o ofertă neconformă (de la Egis), licitația pentru supervizarea lucrărilor la Magistrala de Metrou M 1 Cluj Napoca, un contract de peste 200 de milioane lei, cel mai mare contract de consultanță din transporturi a fost atribuit la finalul lunii mai 2024.

Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu, sceptici în privința finanțării din PNRR

Săptămâna trecută, premierul Marcel Ciolacu, spunea că sunt probleme cu alocarea banilor din PNRR. Același lucru era susținut și de ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu. „S-a făcut licitație, niște indicatori tehnico economici, nu s-a înscris nimeni, s-au refăcut indicatorii tehnico – economici și s-a făcut o nouă licitație. Noii indicatori au uitat să-i încarce în registrul european. De asta s-a blocat proiectul. Ce au spus cei de la Comisie? Că nu îi interesează, trebuia încărcat. Nu se mai poate face prin PNRR. O să fie asigurată finanțarea prin Program Operațional Transport. Doar se schimba sursa de finanțare”, spunea Grindeanu.

Sursa: Antena3