Revoluția digitală lovește în inima birocrației: Căsătoriile înregistrate exclusiv online
Începând cu 24 august 2024, trei unități administrativ-teritoriale au făcut un pas uriaș spre viitor, oferind posibilitatea înregistrării căsătoriilor exclusiv în format digital. Direcția Generală pentru Evidența Persoanelor, cu sprijinul Direcțiilor Județene de Evidența a Persoanelor din Constanța și Iași, a extins Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă. Astfel, unitățile administrativ-teritoriale Eforie, Ion Neculce și Podu Iloaiei au devenit pionieri în digitalizarea acestui proces.
Nașterea și decesul, deja în era digitală
Până la data de 23 august 2024, serviciile digitale privind evenimentele de viață naștere și deces au devenit accesibile pentru locuitorii a 2.445 de unități administrativ-teritoriale. În total, au fost înregistrate 53.345 evenimente de stare civilă, dintre care 19.888 privind nașterea și 33.457 privind decesul. În plus, au fost eliberate 35.731 certificate de naștere și 34.867 certificate de deces.
Arhiva electronică și codul numeric personal
În ceea ce privește arhiva electronică, au fost validate 180.928 acte de stare civilă, dintre care 130.205 acte de naștere, 16.469 acte de deces și 34.254 acte de căsătorie. În plus, în Sistemul Informatic Integrat pentru Emiterea Actelor de Stare Civilă au fost generate 21.236 CNP-uri cu codul unic 70.
Transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, online
Până la sfârșitul anului 2024, cererile pentru transcrierea transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul vor putea fi adresate integral online. Într-o primă etapă, doar persoana care înstrăinează vehiculul va trebui să se adreseze organului fiscal local pentru a obține certificatul de atestare fiscală sau viza care să ateste că aceasta nu are datorii la bugetul local. După îndeplinirea acestei condiții, dobânditorul autentificat în platformă va putea solicita transcrierea integral online.
Proiecte pentru anul 2025
În anul 2025, structura MAI cu competențe în domeniul permiselor de conducere și al înmatriculării vehiculelor își propune să livreze plăcile cu număr de înmatriculare la orice adresă din România, prin servicii de curierat. Un alt proiect vizează încheierea online a contractelor de vânzare-cumpărare a vehiculelor și eliminarea deplasărilor la organul fiscal prin transmiterea automată a datelor ca urmare a utilizării platformei dgpci.mai.gov.ro sau Hub.
Performanță remarcabilă la Olimpiada Internațională de Geografie
Patru elevi români au obținut patru medalii la Olimpiada Internațională de Geografie din Irlanda. Dumitrescu David Mihai, de la Colegiul Național „Carol I” Craiova, a obținut medalie de aur, Mitocaru Ian, de la Colegiul Național Iași, a obținut medalie de argint, iar Olariu Tudor și Bălan Iustin, ambii de la Colegiul Național Iași, au obținut medalii de bronz.
Investiții în infrastructura de utilități
Programul Național «Anghel Saligny» aduce o creștere a calității vieții pentru oamenii din comunitățile mici. În comuna Predești, jud. Dolj, este în derulare un proiect finanțat prin acest program, ce prevede conectarea tuturor locuitorilor la o rețea de apă curentă și de canalizare.
Sursa: IncisivdePrahova.ro