23 August – Ziua care a schimbat istoria României
23 august reprezintă o dată de referință în istoria României, marcând momentul în care s-a încheiat dictatura militară a mareșalului Ion Antonescu prin intermediul unei lovituri de stat. Acest eveniment a condus la ruperea alianței cu Germania nazistă și la întoarcerea armelor împotriva fostului aliat, culminând cu semnarea unui armistițiu cu Uniunea Sovietică. Unii istorici susțin că aceste evenimente au contribuit la scurtarea războiului cu șase luni, accelerând înfrângerea Germaniei.
Contextul istoric al zilei de 23 august
La momentul lovituri de stat, mareșalul Antonescu era la conducerea țării de aproape patru ani, fiind instalat în fruntea statului de regele Carol al II-lea. În timpul dictaturii sale militare, Constituția a fost suspendată, Parlamentul a fost dizolvat, dar partidele politice au continuat să funcționeze. Liderii acestora au avut un rol semnificativ în pregătirea evenimentelor de la 23 august, menținând contacte cu puterile aliate.
Antonescu și războiul
Sub conducerea lui Antonescu, România a intrat în război de partea Axei și împotriva URSS în iunie 1941, cu scopul de a recupera Basarabia și Bucovina de Nord. După îndeplinirea acestor obiective, Antonescu a decis ca trupele române să avanseze în continuare pe teritoriul sovietic la est de râul Nistru, ocupând teritoriul dintre Nistru și Bug.
Prepararea loviturii de stat
În martie 1944, regele Mihai a trimis pe generalul Constantin Sănătescu să sondeze starea de spirit printre militarii de pe lângă Ministerul de Război și Marele Stat Major. În august 1944, regele Mihai a sesizat un moment propice pentru lovitura de stat: Germania retrăsese divizia de tancuri Gross Deutschland de pe frontul românesc, în timp ce armata sovietică se regrupa pe linia frontului.
23 august 1944 – Ziua loviturii de stat
În după-amiaza de 23 august, mareșalul Antonescu a fost chemat la Palatul Regal pentru o audiență la rege. După o discuție de peste o oră, în care Antonescu a refuzat să accepte ieșirea din război, regele a rostit fraza-cheie „Dacă lucrurile stau așa, atunci nu ne mai rămâne nimic de făcut”. Acesta a fost semnalul pentru arestarea lui Antonescu și a ministrului de Externe, Mihai Antonescu.
23 august în perioada comunistă
În perioada comunistă, lovitura de stat de la 23 august 1944 a fost prezentată ca o mare realizare a comuniștilor, minimizând sau eliminând aproape complet rolul jucat de ceilalți actori politici și militari. 23 august a devenit Ziua Națională a României începând cu 1948 și și-a păstrat această semnificație până la căderea regimului comunist, în decembrie 1989.
23 august în era Ceaușescu
Regimul lui Nicolae Ceaușescu a transformat sărbătoarea Zilei Naționale într-o serie de evenimente menite să-l glorifice pe conducătorul de atunci al statului. Evenimentele erau pregătite cu luni de zile înainte și includeau marșuri ample ale „oamenilor muncii” și spectacole omagiale pe stadioane, care erau acoperite corespunzător prin reportaje în presa de stat.
Sursa: Antena3