Cum detectăm o posibilă fraudă online în numele unor companii de stat

Alertă! Escrocii vânează online în numele marilor companii ale statului

În lumea digitală de astăzi, pericolele nu sunt întotdeauna la vedere. Escrocii online au găsit o nouă metodă de a păcăli oamenii nevinovați, folosindu-se de numele unor mari companii ale statului, precum Transgaz, Hidroelectrica, Transelectrica. Aceștia își desfășoară activitatea pe rețelele sociale, unde publică anunțuri tentante care promit câștiguri lunare considerabile, de zeci de mii de lei, în schimbul cumpărării de acțiuni.

Platforma falsă care vă promite aur

Antena 3 CNN a descoperit o astfel de platformă care își propune să vândă acțiuni pentru Transgaz, compania națională de transport a gazelor. La o primă vedere, site-ul pare serios, cu un design profesionist și imagini de calitate. Însă, dacă alegeți să începeți procesul de cumpărare, veți fi conduși printr-o serie de pași care vă vor solicita datele personale și bancare.

Cum să identificați o fraudă online

În acest context, este esențial să fim atenți la câteva detalii care ne pot ajuta să identificăm o potențială fraudă online. Printre acestea se numără numele companiei – în acest caz, numele Companiei Naționale de transport gaze a fost scrisă Trans Gaz și nu corect Transgaz; datele de identificare ale site-ului – în acest caz, site-ul se numește Transgazpropunere.info; datele de identificare ale companiei care deține acest site – în acest caz, adresa indicată nu există în realitate; numerele de telefon – în acest caz, numărul de telefon indicat nu este valabil.

Marile companii nu lansează materiale pe site-uri obscure!

Este important să reținem că marile companii nu lansează materiale pe site-uri obscure. Nu furnizați informații personale, financiare sau bancare în spațiul online și ignorați promisiunile de câștiguri mari. Câștigurile mari, avansate pe internet, pe Facebook, în majoritatea cazurilor 99,9% nu sunt reale și sunt niște păcăleli.

În concluzie, trebuie să fim mereu vigilenți și să ne protejăm informațiile personale și financiare. Să nu uităm că, dacă ceva pare prea bun pentru a fi adevărat, probabil nu este.

Sursa: Antena 3