Legislația privind asigurarea obligatorie a locuinței a adus clarificări importante pentru procedura de obținere a poliței
Pentru cei care tocmai și-au cumpărat o casă, iar fostul proprietar avea deja o poliță de asigurare obligatorie împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren sau inundațiilor, trebuie să știți că polița rămâne valabilă.
Tot ce trebuie să faceți este să contactați asigurătorul pentru ca numele dumneavoastră să fie trecut pe polița existentă.
Polița PAD rămâne valabilă și în cazul în care ați cumpărat o locuință prin credit bancar și apelați la o refinanțare.
Legea 115/2023 privitoare la asigurarea obligatorie a locuințelor împotriva cutremurelor, alunecărilor de teren și inundațiilor aduce modificări importante legate de valabilitatea poliței PAD și proprietarul acesteia în cazul vânzării unei locuințe sau a refinanțării unui credit ipotecar.
De exemplu, la vânzarea unei locuințe asigurate, beneficiarul asigurării devine automat noul proprietar al acesteia.
În situația schimbării proprietarului unei locuințe care este asigurată obligatoriu și pentru care prima de asigurare a fost achitată integral, contractul PAD rămâne valabil până la data trecută în contract, beneficiarul asigurării fiind noul proprietar, potrivit Articol 9 din Legea 115/2023.
„Dacă ai cumpărat o locuință şi vechiul proprietar avea deja asigurare, aceasta rămâne valabilă Trebuie doar să te adresezi broker-ului, agentului, asigurătorului care a emis polița, să soliciți schimbarea asiguratului pe poliță”, a spus managerul distribuției PAID, Rodica Brătescu.
Un alt aspect important se referă la valabilitatea poliței PAD în cazul refinanțării unui credit ipotecar „Dacă achiziționat o locuință cu credit ipotecar de la bancă și doriți să faceți o refinanțare, polița PAD rămâne valabilă. Vă puteți adresa broker-ului sau agentului cu care ați emis această poliță pentru a vă emite un supliment de modificare a băncii”, a spus Bianca Malnașanu, distribuție PAID.
Contractul PAD poate fi emis, cu acordul părților, și pentru perioade mai mari de 12 luni. Astfel, locuințele pot fi asigurate și pe cinci sau zece ani, de exemplu, cu plata anuală a primei de asigurare. Un mare avantaj îl vor avea proprietarii cu credite bancare făcute pe 30-35 de ani. Gradul de cuprindere al asigurărilor obligatorii de locuință este de puțin peste 20%, deși fondul locativ din tara noastră număra aproape 10 milioane de locuințe.