Planul lui Netanyahu și complexitatea soluției statului palestinian
Planul subliniază opoziţia lui Netanyahu faţă de crearea unui stat palestinian, pe care îl consideră o ameninţare la adresa securităţii, fără a exclude însă în mod explicit crearea unui astfel de stat la un moment dat. Planul lui Netanyahu propune ca Israelul să menţină controlul de securitate asupra Cisiordaniei şi a Fâşiei Gaza ocupate. Planul, pe care Netanyahu l-a prezentat joi cabinetului de securitate, vine pe fondul intensificării apelurilor internaţionale de a pune capăt luptelor care au distrus mari porţiuni din Gaza şi de a relansa eforturile de creare a unui stat palestinian alături de Israel.
O reflectie asupra provocarilor electorale și a necesității unor reforme democratice în România
Este cu desăvârșire exclus ca oamenii politici din PSD și PNL, cele două partide care intenționează să se topească în unul singur și care și-au manifestat interesul pentru una sau mai multe comasări, să fi ignorat această problemă și în urmă cu doi ani, și pe parcursul anului trecut când s-au aflat într-o alianță politică devenită coaliție. Ei nu puteau ignora faptul că orice schimbare a calendarului electoral, a modalităților practice în care urmează să decurgă acest proces, trebuie făcută din timp, astfel încât toți competitorii, toate forțele politice care urmează să intre în joc și nu mai puțin electorii să se poată pregăti pentru cel mai importat și cel mai complicat exercițiu electoral din istorie. Aceeași logică poate și trebuie să fie aplicată tuturor alegerilor politice din acest an. S-a adoptat pe ultima sută de metri o decizie care reprezintă o înfrângere dramatică a regulilor democratice, o tentativă de a instala pe față o dictatură, prin aducerea la putere a unui partid unic.
Relevanța unei structuri guvernamentale dedicate românilor din diaspora
”Orice român care pleacă temporar din ţară rămâne tot cetăţean român, iar obligaţiile constituţionale ale statului român de a-şi proteja toţi cetăţenii sunt aceleaşi! În condiţiile în care avem peste 5 milioane de români stabiliţi temporar în străinătate, se impune să avem o structură guvernamentală solidă, eficientă, dedicată exclusiv soluţionării problemelor cu care se confruntă cetăţenii români în afara graniţelor. Îmi exprim speranţa că, în structura guvernului, care se va forma după alegerile din iarna acestui an, vom regăsi şi ministerul pentru românii din afara frontierelor, iar, din anul 2025, diaspora românească va avea o legătură instituţională directă şi eficientă cu Guvernul de la Bucureşti.
Sursa: incisivdeprahova.ro